zaterdag 16 april 2011

Philips uit de kunst 1910 -1960


Graag nodigen wij u uit de tentoonstelling ‘Philips uit de Kunst 1910 – 1960’ te komen bezoeken.
De opening is op donderdag 28 april aanstaande en vindt plaats op twee locaties in de stad Groningen.

De 28e wordt u om 16.00 uur ontvangen in de collegezaal op de vierde verdieping van de Universiteitsbibliotheek aan de Broerstraat. Hier geven twee sprekers een inleiding en wordt een vroege Philips reclamefilm van George Pal getoond. In de UB vindt u het eerste deel van de Philips Tentoonstelling met o.a. grafisch bijzondere affiches uit de collectie van Philipskenner Frans Wilbrink. De opening in de UB duurt een uur. Op de derde verdieping van de UB ziet u werk van bekende kunstenaars als Theo Nieuwenhuis, Albert Hahn, Leo Gestel, Chris Lebeau, Louis Kalff, Cassandre, Paul Schuitema en Johann von Stein.

Vervolgens is om ca. 17.30 uur de opening van de tentoonstelling bij Antiquariaat Berger & De Vries, Pelsterstraat 27-29. Hier vindt u divers drukwerk uit de Philips reclamestudio’s, vooral uit de jaren ’20 tot en met ‘40.

De opening wordt luister bijgezet met muziek van voormalig stadsdichteres Anneke Claus en Kasper van Hoek, op basis van de theorieën van componist en Philips' Natlab medewerker van het eerste uur, Dick Raaijmakers.

Zie onder het complete programma.
U kunt uw komst van tevoren aankondigen bij Ulco Kooystra via het mailadres Tentoonstelling-Bibliotheek@rug.nl of telefonisch op nr. 050 - 3635024

U kunt zich ook melden bij Michel de Vries van Antiquariaat Berger & De Vries info@bergerendevries.nl , 050 - 3188591

Wij hopen u bij de opening persoonlijk te kunnen begroeten.

Namens de organisatie,

Michel de Vries & Ulco Kooystra


Programma Opening Expositie Philips uit de kunst 1910-1960

 
* Wilbert Schreurs opent met een exposé over de ontwikkeling van reclame-uitingen in Nederland. De heer Schreurs publiceerde in 1989 de ‘Geschiedenis van de reclame in Nederland 1870-1990’, en schreef sindsdien tal van boeken en artikelen over reclamegeschiedenis.

* Een reclame-film van George Pal, uit het midden van de jaren ’30.

* Frans Wilbrink verteld over kunstenaars uit genoemde periode die voor Philips werkten.  Wilbrink is auteur van het boek ‘Kunst in de Philips-reclame 1891 – 1941’. Hij bracht de in de UB getoonde affiches en de andere grafisch bijzondere reclameuitingen bijeen.

Duur: ca. 1 uur.* Bij Antiquariaat Berger & De Vries (op ca. 400 meter van de UB) toont André Keyzer zijn verzameling. Keyzer, zelf werkzaam bij de UB, bracht de op een na grootste verzameling Philips-drukwerk bijeen die Nederland rijk is.

* Anneke Claus, tot voor kort Stadsdichteres van Groningen, en muzikant Kasper van Hoek brengen ‘Een Ode aan De Methode’. Dit muziekstuk is geënt op het kunstzinnige en theoretische werk van Dick Raaijmakers. Raaijmakers pionierde met elektronische muziek bij het Natuurkundig laboratorium (Natlab) van de Koninklijke Philips N.V. Als Kid Baltan realiseerde hij daar een aantal proeven van populaire muziek met behulp van elektronische middelen – naar later bleek waren dit de eerste pogingen in dit genre. Zie verderop op deze blog voor meer informatie

Duur: ca 30 minuten.