zaterdag 16 april 2011

Een Ode aan De Methode

~
Kasper van Hoek en Anneke Claus – Een Ode aan De Methode

Antiquariaat Berger & de Vries, Pelsterstraat 27-29, Groningen, 28 april, 18:00 uur. Onderdeel van de opening van de expositie 'Philips uit de Kunst 1910 - 1960'.

Voordat componist en theatermaker Dick Raaijmakers zijn eigen studio oprichtte, pionierde hij in de elektronische muziek onder de rokken van de Koninklijke Philips N.V. Als Kid Baltan realiseerde hij daar onder andere een aantal proeven van populaire muziek met behulp van elektronische middelen – naar later bleek de eerste pogingen in dit genre ter wereld. Luister bijvoorbeeld hier.

Uit Raaijmaker's kunstzinnige en theoretische werk spreekt een grote interesse voor intermediale connecties. Zijn overkoepelende ideeën over beweging, oorzaak en gevolg en de waarneming daarvan legde Raaijmakers vast in het exacte, maar ook opmerkelijk poëtische De Methode (1984).
In een 30 minuten durende performance blazen muzikant Kasper van Hoek en schrijver Anneke Claus enkele teksten uit dit klassiek geworden werk nieuw leven in. De zelfgebouwde elektrisch versterkte snaarinstrumenten van Van Hoek functioneren volgens een systeem dat vergelijkbaar is met de door Raaijmakers gekoesterde tape-loop. Een relatief eenvoudig principe van beweging en herhaling, dat door specifieke manipulaties complexe atonale en zelfs multitonale muziek oplevert. Toeval mag daarbij een rol spelen, maar zoals Drs. Raaijmakers schrijft:

Alle akties van belang, zoals/ roofovervallen, medische operaties,/ theateruitvoeringen en concerten/ worden altijd […] -vooraf en tot in detail-/ gerepeteerd en getoetst.