vrijdag 10 juni 2011

Boos - Expositie buitenparlementaire actieaffiches 1970-2010


In Groningen opent vrijdag de 24e juni de dubbelexpositie Boos - Buitenparlementaire actieaffiches 1970-2010.

De expositie laat de uitingen zien van onder andere het Groningse buitenparlementaire actiewezen over de periode 1970-2010. Welke thema’s droegen de activisten aan om gevestigde belangen onder druk te zetten? En hoe probeerde men de publieke opinie te beïnvloeden? De exposities vinden plaats bij galerie Silvester, aan de Oude Boteringestraat, en bij Antiquariaat Berger & De Vries, aan de Pelsterstraat.

Organisatoren Michel de Vries en Leonie Huinink brachten honderden affiches en brochures bijeen die in een toepasselijke omgeving getoond worden. Kledingwinkel Silvester toont een breed overzicht aan Nederlandse politieke actieaffiches gepresenteerd. De kledingwinkel annex galerie maakte in de jaren ’90 onderdeel uit van het gekraakte WNC, het toenmalige Wolters Noordhoff Complex.


Bij Antiquariaat Berger & De Vries aan de Pelsterstraat staat 40 jaar buitenparlementair links in Groningen centraal. Daar worden onder andere affiches van underground concerten, politieke tijd- en strijdschriften en brochures rondom kraakpanden en solidariteitsacties getoond. Dit materiaal geeft een boeiend overzicht van de historie van de linkse Groninger actiescène.

 

De expositie wordt gepresenteerd tegen de achtergrond van een aantal grote politiek maatschappelijk veranderingen. Zo was je eind jaren ’80 vanzelfsprekend tegen racisme en Apartheid maar werd ook de term ‘Nederland voor de Nederlanders’ door vrijwel iedereen als schandalig ervaren.
Niet alleen partijen als de PvdA, maar ook zelfs de VVD was van harte voorstander van een multiculturele samenleving alsook verdediger van het behoud van de eigen identiteit voor de zogenaamde nieuwe Nederlanders. Inmiddels staan de zaken er heel anders voor.


De expositie wordt geopend door een drietal inleiders.

Dat het politieke klimaat sterk is veranderd staat centraal in de inleiding op de expositie van antiquaar en initiatiefnemer Michel de Vries.

Galeriehoudster Leonie Huinink stelt zich de vraag: Waarom doe ik ‘niks’? en geeft daar op geheel eigenzinnige wijze een antwoord op.


Historicus Hans Alderkamp gaat in op de geschiedenis van het buitenparlementaire linkse activisme in Groningen.

De dubbelexpositie Boos. Buitenparlementaire actieaffiches 1970-2010 opent op vrijdag 24 juni om 17.00 uur aan de Oude Boteringestraat no 12. Om ca. 18.00 uur wordt naar de Pelsterstraat 27-29 gegaan waar het Groningse onderdeel van de expositie te zien zal zijn. De expositie loopt tot en met zaterdag 23 juli.


~