zaterdag 16 april 2011

Philips uit de kunst 1910 -1960


Graag nodigen wij u uit de tentoonstelling ‘Philips uit de Kunst 1910 – 1960’ te komen bezoeken.
De opening is op donderdag 28 april aanstaande en vindt plaats op twee locaties in de stad Groningen.

De 28e wordt u om 16.00 uur ontvangen in de collegezaal op de vierde verdieping van de Universiteitsbibliotheek aan de Broerstraat. Hier geven twee sprekers een inleiding en wordt een vroege Philips reclamefilm van George Pal getoond. In de UB vindt u het eerste deel van de Philips Tentoonstelling met o.a. grafisch bijzondere affiches uit de collectie van Philipskenner Frans Wilbrink. De opening in de UB duurt een uur. Op de derde verdieping van de UB ziet u werk van bekende kunstenaars als Theo Nieuwenhuis, Albert Hahn, Leo Gestel, Chris Lebeau, Louis Kalff, Cassandre, Paul Schuitema en Johann von Stein.

Vervolgens is om ca. 17.30 uur de opening van de tentoonstelling bij Antiquariaat Berger & De Vries, Pelsterstraat 27-29. Hier vindt u divers drukwerk uit de Philips reclamestudio’s, vooral uit de jaren ’20 tot en met ‘40.

De opening wordt luister bijgezet met muziek van voormalig stadsdichteres Anneke Claus en Kasper van Hoek, op basis van de theorieën van componist en Philips' Natlab medewerker van het eerste uur, Dick Raaijmakers.

Zie onder het complete programma.
U kunt uw komst van tevoren aankondigen bij Ulco Kooystra via het mailadres Tentoonstelling-Bibliotheek@rug.nl of telefonisch op nr. 050 - 3635024

U kunt zich ook melden bij Michel de Vries van Antiquariaat Berger & De Vries info@bergerendevries.nl , 050 - 3188591

Wij hopen u bij de opening persoonlijk te kunnen begroeten.

Namens de organisatie,

Michel de Vries & Ulco Kooystra


Programma Opening Expositie Philips uit de kunst 1910-1960

 
* Wilbert Schreurs opent met een exposé over de ontwikkeling van reclame-uitingen in Nederland. De heer Schreurs publiceerde in 1989 de ‘Geschiedenis van de reclame in Nederland 1870-1990’, en schreef sindsdien tal van boeken en artikelen over reclamegeschiedenis.

* Een reclame-film van George Pal, uit het midden van de jaren ’30.

* Frans Wilbrink verteld over kunstenaars uit genoemde periode die voor Philips werkten.  Wilbrink is auteur van het boek ‘Kunst in de Philips-reclame 1891 – 1941’. Hij bracht de in de UB getoonde affiches en de andere grafisch bijzondere reclameuitingen bijeen.

Duur: ca. 1 uur.



* Bij Antiquariaat Berger & De Vries (op ca. 400 meter van de UB) toont André Keyzer zijn verzameling. Keyzer, zelf werkzaam bij de UB, bracht de op een na grootste verzameling Philips-drukwerk bijeen die Nederland rijk is.

* Anneke Claus, tot voor kort Stadsdichteres van Groningen, en muzikant Kasper van Hoek brengen ‘Een Ode aan De Methode’. Dit muziekstuk is geënt op het kunstzinnige en theoretische werk van Dick Raaijmakers. Raaijmakers pionierde met elektronische muziek bij het Natuurkundig laboratorium (Natlab) van de Koninklijke Philips N.V. Als Kid Baltan realiseerde hij daar een aantal proeven van populaire muziek met behulp van elektronische middelen – naar later bleek waren dit de eerste pogingen in dit genre. Zie verderop op deze blog voor meer informatie

Duur: ca 30 minuten.

Een Ode aan De Methode

~
Kasper van Hoek en Anneke Claus – Een Ode aan De Methode

Antiquariaat Berger & de Vries, Pelsterstraat 27-29, Groningen, 28 april, 18:00 uur. Onderdeel van de opening van de expositie 'Philips uit de Kunst 1910 - 1960'.

Voordat componist en theatermaker Dick Raaijmakers zijn eigen studio oprichtte, pionierde hij in de elektronische muziek onder de rokken van de Koninklijke Philips N.V. Als Kid Baltan realiseerde hij daar onder andere een aantal proeven van populaire muziek met behulp van elektronische middelen – naar later bleek de eerste pogingen in dit genre ter wereld. Luister bijvoorbeeld hier.

Uit Raaijmaker's kunstzinnige en theoretische werk spreekt een grote interesse voor intermediale connecties. Zijn overkoepelende ideeën over beweging, oorzaak en gevolg en de waarneming daarvan legde Raaijmakers vast in het exacte, maar ook opmerkelijk poëtische De Methode (1984).
In een 30 minuten durende performance blazen muzikant Kasper van Hoek en schrijver Anneke Claus enkele teksten uit dit klassiek geworden werk nieuw leven in. De zelfgebouwde elektrisch versterkte snaarinstrumenten van Van Hoek functioneren volgens een systeem dat vergelijkbaar is met de door Raaijmakers gekoesterde tape-loop. Een relatief eenvoudig principe van beweging en herhaling, dat door specifieke manipulaties complexe atonale en zelfs multitonale muziek oplevert. Toeval mag daarbij een rol spelen, maar zoals Drs. Raaijmakers schrijft:

Alle akties van belang, zoals/ roofovervallen, medische operaties,/ theateruitvoeringen en concerten/ worden altijd […] -vooraf en tot in detail-/ gerepeteerd en getoetst.



vrijdag 15 april 2011

Boekhandel Godert Walter gaat weer open

~
Godert Walter, de winkel die in 2010 twee maal getroffen werd door brand opent maandag de 18e april opnieuw haar deuren. De winkel op de vertrouwde plek aan de Oude Ebbingstraat no. 53 in Groningen, heeft een flinke opknapbeurt gehad, het pand is gerenoveerd en er staan duizenden nieuwe, vreselijk vers ruikende boeken op de planken!

Dankzij het verleden jaar opgerichte steunfonds kon nieuwe verlichting en verwarming worden aangelegd. Mede namens Erik en Hanneke Kweksilber willen wij u bedanken voor de vele gulle bijdragen die het een en ander mogelijk hebben gemaakt.

Op zaterdag 23 april om 15 uur is er een feestelijke bijeenkomst in de zaak, met medewerking van o.a. Jean Pierre Rawie, Gerbrand Bakker en Jan Glas. Hans Rosinga zorgt op accordeon voor een vrolijke omlijsting. Ook wordt op deze dag de tentoonstelling Work in Progress geopend, met werk van Blanka de Bruyne, Maaike Nijlunsing en Sebe Emmelot.

Bezoekers die op de 23e langskomen kunnen een fraai aandenken tegemoet zien!



Komt dat zien!